Mâncarea gătită la friteuza cu aer cald este mai sănătoasă

Actualizat pe 9 aprilie, 2023 de Andrei

După ani de zile în care ni s-a spus să evităm alimentele prăjite, poate fi tentant să cumpărăm cea mai bună friteuză cu aer cald ca pe o alternativă „sănătoasă”.

Dar adevărul este că există atât avantaje, cât și dezavantaje în ceea ce privește gătitul cu o friteuză cu aer cald.

Ce este o friteuză cu aer cald și cum funcționează?

V-ați dorit vreodată gustul crocant și prăjit al mâncărurilor dvs. preferate dar fără grăsime? Îl puteți obține cu o friteuză cu aer cald.

Acest aparat de bucătărie folosește tehnologia de convecție pentru a face să circule aerul cald în jurul alimentelor pentru un rezultat uniform gătit și crocant.

Având în vedere că este necesar un nivel minim de ulei pentru gătit, este o opțiune mai sănătoasă în comparație cu metodele tradiționale de prăjire.

Mâncărurile prăjite în aer fierbinte, cum ar fi cartofii prăjiți și puiul, au textura crocantă delicioasă pe care o iubim cu toții, fără toate caloriile în plus. Ca să nu mai vorbim de faptul că curățarea este floare la ureche datorită coșului detașabil care poate fi spălat cu ușurință în mașina de spălat vase.

Ce este o friteuză cu aer cald și cum funcționează

Top 8 Beneficii ale utilizării friteuzei cu aer cald

1. O metodă de gătit cu mai puține grăsimi – o friteuză cu aer cald utilizează puțin ulei, ceea ce o face o opțiune mai sănătoasă decât alte metode de gătit.

2. Poate ajuta la gestionarea greutății – deoarece o friteuză cu aer cald gătește alimentele folosind puțin ulei, aceasta vă poate ajuta să pierdeți în greutate sau să vă mențineți greutatea actuală.

3. Niveluri mai scăzute de acrilamidăacrilamida este o substanță chimică potențial dăunătoare care se formează atunci când alimentele sunt gătite la temperaturi ridicate. Prăjirea cu aer cald reduce cantitatea de acrilamidă care se formează în alimente.

4. Rapid, sigur și ușor de utilizat – friteuzele cu aer cald sunt rapide și ușor de utilizat și sunt sigure atât pentru adulți, cât și pentru copii. Atenție însă, pentru performanțe maxime trebuie să evitați aceste greșeli.

5. Poate păstra substanțele nutritive – prăjirea în aer cald poate păstra unele dintre substanțele nutritive din alimente, inclusiv vitaminele și mineralele.

6. Alimente crocante și crocante – unul dintre cele mai bune lucruri despre aparatele de prăjit cu aer este că produc alimente crocante

7. Este foarte versatilă – o friteuză cu aer poate fi folosită pentru a găti o varietate de alimente diferite, inclusiv carne, legume, pâine etc.

8. Ușor de curățat – unul dintre cele mai bune lucruri ale friteuzei cu aer cald este că sunt ușor de curățat. Tot ce trebuie să faceți este să le ștergeți cu o cârpă umedă după fiecare utilizare.

Beneficii ale utilizării friteuzei cu aer cald

Friteuza cu aer cald nu este 100% sigură

Unul dintre cele mai mari argumente de vânzare ale friteuzelor cu aer cald este capacitatea lor de a „prăji” alimentele fără ulei. Acest lucru poate suna ca un vis devenit realitate pentru oricine încearcă să mănânce mai sănătos, dar este important să ne amintim că alimentele prăjite, chiar și cele gătite într-o friteuză cu aer cald, trebuie consumate cu moderație.

Doar pentru că necesită o cantitate mai mică de ulei nu înseamnă că sunt automat nutritive. De fapt, consumul unor cantități mari de alimente prăjite poate contribui la creșterea în greutate și la creșterea riscului de apariție a unor probleme cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.

Este important ca persoanele cu anumite afecțiuni medicale să fie prudente în ceea ce privește consumul de alimente prăjite, inclusiv cele gătite într-o friteuză cu aer cald. Cei care suferă de diabet sau au un nivel ridicat de colesterol ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a încorpora în dieta lor alimente prăjite, indiferent de metoda de gătit.

În general, în timp ce friteuzele cu aer cald pot oferi o opțiune mai sănătoasă pentru răsfățuri ocazionale, nu ar trebui să se bazeze pe acestea ca metodă de gătit zilnic. În schimb, concentrați-vă pe încorporarea alimentelor integrale, neprocesate, în mesele dvs. pentru beneficii maxime pentru sănătate.

Friteuza cu aer cald nu este 100% sigură

Friteuza cu aer cald vs cuptor

Mulți apelează la friteuzele cu aer cald ca o alternativă presupus mai sănătoasă la metodele tradiționale de gătit, cum ar fi utilizarea cuptorului. Dar este cu adevărat mai bună pentru dumneavoastră?

Adevărul este că ambele aparate folosesc aer cald pentru a găti alimentele, astfel încât profilul nutrițional al felului tău de mâncare nu va varia probabil semnificativ între cele două.

Cercetările au arătat că gătirea în aer cald poate de fapt să diminueze unele dintre grăsimile sănătoase pentru inimă din pește și poate crește potențial compușii inflamatori.

Înainte de a pune mâna pe friteuza cu aer, este important să rețineți că, de fiecare dată când gătiți un aliment, compoziția acestuia se va schimba și poate apărea un anumit nivel de inflamație. O soluție simplă pentru a diminua acest efect este să adăugați ierburi sau condimente în felul de mâncare, deoarece studiile au arătat că acestea pot ajuta la reducerea formării acestor compuși.

Cel mai bun mod de a asigura o masă sănătoasă este să vă concentrați pe dieta generală și pe consumul unei varietăți de alimente dense în nutrienți.

Așadar, deși pot exista mici diferențe în profilul nutrițional între gătitul la friteuza cu aer cald și gătitul la cuptor, probabil că acestea nu vor avea un impact semnificativ asupra sănătății dumneavoastră pe termen lung.

Experimentați cu diferite tehnici de gătit și condimente pentru a găsi ceea ce funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră și vă ajută să creați mese delicioase și nutritive.

Concluzia

Concluzia este că friteuza cu aer cald poate fi o unealtă grozavă pe care să o aveți în bucătărie, dar nu este un aparat miraculos. Dacă sunteți în căutarea unui mod sănătos de a găti alimente, friteuza cu aer cald nu vă va rezolva toate problemele. Dar dacă doriți să adăugați mai multă varietate la rutina dvs. de gătit sau căutați o modalitate ușoară de a prepara unele dintre alimentele dvs. preferate prăjite, friteuza cu aer merită cu siguranță luată în considerare.

Lasă un comentariu