Friteuzele cu aer cald consumă multă energie electrică?

Actualizat pe 9 aprilie, 2023 de Andrei

Friteuza cu aer cald a devenit un electrocasnic de bucătărie popular pentru persoanele preocupate de sănătate, care doresc să se bucure de gustul alimentelor prăjite fără adaosul de calorii și grăsimi.

Dar, odată cu îngrijorarea tot mai mare cu privire la consumul de energie și la costul electricității, multe persoane se întreabă dacă friteuzele cu aer cald sunt eficiente din punct de vedere energetic sau dacă folosesc foarte multă energie electrică.

Să vedem dacă friteuzele cu aer cald consumă multă energie electrică și vom discuta despre unii factori care pot afecta consumul.

Friteuza cu aer cald consumă mult curent?

Cele mai bune friteuze cu aer cald nu consumă multă energie electrică în comparație cu alte aparate de uz casnic, cum ar fi cuptoarele. Acestea funcționează de obicei cu o medie de 1400 de wați, ceea ce este relativ scăzut în ceea ce privește consumul de energie. Acest lucru înseamnă că sunt o opțiune eficientă din punct de vedere energetic pentru gătit, mai ales în comparație cu aparatele de prăjit tradiționale, care folosesc o cantitate semnificativă de ulei și necesită mai multă energie pentru a se încălzi.

De altfel, deoarece friteuzele cu aer cald au un timp de gătire mai scurt, acestea consumă și mai puțină energie electrică pe termen lung. Prin urmare, vă puteți bucura de alimentele prăjite preferate cu o friteuză cu aer cald fără să vă faceți griji cu privire la facturile de electricitate.

Totuși, consumul real de energie electrică utilizată de o friteuză cu aer cald poate varia în funcție de mărimea, modelul și tiparele de utilizare ale acesteia. Utilizarea unei friteuze cu aer cald cu o putere mai mare poate consuma mai multă energie electrică. Prin urmare, este întotdeauna o idee bună să citiți specificațiile producătorului și să utilizați aparatul în conformitate cu instrucțiunile acestuia pentru a maximiza eficiența energetică a acestuia.

Friteuza cu aer cald nu consumă mult curent

Exemplu calcul consum energie electrică al friteuzei cu aer cald

Costul de funcționare a unei friteuze cu aer cald poate varia în funcție de puterea aparatului și de costul energiei electrice din zona dumneavoastră.

De exemplu, dacă costul energiei electrice este de 0,80 RON/kWh, iar friteuza dvs. are o putere medie de 1 500 de wați, ar costa aproximativ 1,2 RON/oră de funcționare. 

Prin urmare, dacă ați folosi friteuza cu aer cald timp de 30 de minute, aceasta ar costa aproximativ 0.6 RON (60 bani). Însă, este important să rețineți că costul real poate varia în funcție de puterea friteuzei și de tarifele de electricitate din zona dvs.

Exemplul de mai sus este calculat pentru un consumator de la engie și cu un consum lunar între 100,01 și 255 kWh

calculator consum

Pentru a obține o estimare mai precisă a costului de funcționare a aparatului de prăjit cu aer, puteți verifica factura de energie pentru a afla costul pe kilowatt-oră (kWh) și apoi să înmulțiți această valoare cu puterea aparatului de prăjit cu aer. Acest lucru vă va oferi o estimare a costului de funcționare a friteuzei dumneavoastră cu aer cald pe oră.

Friteuza cu aer cald mult mai eficientă energetic în comparație cu cuptoarele

Da, în general, este mai ieftin să folosiți o friteuză cu aer cald decât un cuptor convențional. Friteuzele cu aer cald sunt concepute pentru a folosi mai puțină energie pentru a găti alimente și nu necesită atât de mult timp pentru preîncălzire ca în cazul cuptoarelor. Ca rezultat, friteuzele cu aer cald vă pot economisi bani la factura lunară de gaz sau de electricitate dacă le folosiți în mod regulat în locul unui cuptor de dimensiuni normale.

FRITEUZĂ CU AER CALD VS CUPTOR CONVENȚIONAL

De exemplu, să spunem că doriți să gătiți un piept de pui. Pentru a-l găti într-un cuptor, ar dura de obicei în jur de 30-40 de minute și ar consuma în jur de 2400 de wați de electricitate. Pe de altă parte, dacă ar fi să gătiți același piept de pui într-o friteuză cu aer cald, ar dura doar 10-15 minute și ar consuma aproximativ 1400 de wați de electricitate. Acest lucru înseamnă că ați putea economisi o sumă semnificativă de bani la factura de electricitate dacă folosiți o friteuză cu aer în locul unui cuptor.

Să rețineți însă că suma reală de bani pe care o puteți economisi folosind o friteuză cu aer cald în locul unui cuptor poate depinde de o serie de factori, cum ar fi frecvența de utilizare, dimensiunea aparatului și puterea. Este posibil ca friteuza cu aer cald să nu fie potrivită pentru a găti mese mai mari sau produse care necesită un timp de gătire mai lung. Așadar, este întotdeauna o idee bună să cântăriți argumentele pro și contra și să luați în considerare nevoile dvs. specifice înainte de a lua o decizie cu privire la aparatul pe care să îl utilizați.

Cum reduceți consumul de energie electrică la o friteuză cu aer cald?

Sfaturi pentru a vă ajuta să reduceți consumul de energie electrică atunci când folosiți o friteuză cu aer cald:

Alegeți dimensiunea potrivită: Este esențial să alegeți o friteuză cu aer cald de dimensiunea potrivită pentru nevoile dvs. Dacă trebuie să gătiți doar porții mici, o friteuză cu aer mai mică va consuma mai puțină energie decât una mai mare.

Folosiți temperatura potrivită: Cele mai multe friteuze cu aer cald vin cu setări de temperatură prestabilite, dar puteți ajusta temperatura pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră. Folosirea unei temperaturi mai scăzute poate reduce consumul de energie și vă poate economisi bani.

Folosiți timpul de gătire potrivit: Gătirea excesivă a alimentelor într-o friteuză cu aer cald nu numai că irosește energie, dar poate face ca alimentele să devină uscate și tari. Prin urmare, este important să folosiți timpul de gătire potrivit pentru fiecare tip de mâncare pe care o preparați.

Preîncălzire: Spre deosebire de cuptoarele convenționale, friteuzele cu aer cald nu necesită un timp lung de preîncălzire. Preîncălzirea prea lungă poate irosi energie, așa că cel mai bine este să preîncălziți friteuza cu aer doar câteva minute înainte de a găti.

Gătiți în mai multe tranșe: Gătitul în tranșe este mai eficient din punct de vedere energetic decât gătitul unui singur produs la un moment dat. Puteți economisi timp și energie gătind mai multe articole deodată, dar nu supraîncărcați friteuza, deoarece aceasta poate reduce eficiența.

Curățați friteuza cu aer în mod regulat: O friteuză cu aer cald murdară poate reduce eficiența acesteia și poate crește consumul de energie. De aceea, este important să curățați friteuza în mod regulat pentru a asigura o performanță optimă.

Respectând aceste sugestii, puteți reduce consumul de energie electrică atunci când utilizați o friteuză cu aer cald și puteți economisi bani la factura de energie.

Lasă un comentariu