Actualizat pe 9 aprilie, 2023 de Andrei
Friteuza cu aer cald a devenit un aparat de bucătărie popular pentru cei care doresc să prepare mese mai sănătoase. Folosește foarte puțin ulei și poate reduce drastic cantitatea de grăsimi și calorii din mâncarea dumneavoastră. Deși există multe rețete pe care le puteți găti într-o friteuză cu aer cald, există câteva lucruri pe care ar trebui să le evitați. Acest articol va discuta despre 5 tipuri de mâncare pe care nu le puteți găti în friteuza cu aer cald, din cauza potențialelor lor pericole și a lipsei de rezultate optime.
Pericolele asociate cu gătitul anumitor alimente într-o friteuză cu aer cald nu pot fi subestimate. Utilizarea necorespunzătoare a unei friteuze cu aer cald prezintă riscul de a provoca incendii, arsuri, precum și alte tipuri de pagube materiale sau umane. Ca atare, este important să înțelegem ce alimente nu trebuie gătite într-un astfel de aparat și de ce trebuie evitate, chiar dacă dețineți cea mai bună friteuză cu aer cald.
Cunoștințele dobândite din acest articol le vor oferi cititorilor puterea de a alege ce pot și ce nu pot găti în siguranță în friteuza cu aer cald, bucurându-se în continuare de mese delicioase, fără a fi nevoiți să se îngrijoreze de riscurile de siguranță sau de rezultatele suboptime. Înțelegând ce articole nu ar trebui gătite într-o friteuză cu aer, cititorii pot găti cu încredere mese sănătoase pentru ei înșiși și pentru familiile lor, fără griji sau ezitări.
5 tipuri de mâncare pe care nu le puteți găti în friteuza cu aer cald
1. Alimente moi sau lipicioase
Una dintre cele mai importante reguli de care trebuie să țineți cont atunci când folosiți o friteuză cu aer cald este tipul de alimente care trebuie gătite. Alimentele moi și lipicioase nu sunt recomandate din cauza consistenței lor și a lipsei de structură. Aceste tipuri de alimente, cum ar fi negresele, prăjiturile cu brânză sau clătitele, se pot găti prea mult într-o friteuză cu aer din cauza texturii lor delicate. Mai mult, aceste alimente tind să se lipească de suprafețele interioare ale aparatului și lasă un reziduu greu de îndepărtat.
Alimentele moi sau lipicioase necesită un timp de gătire mai îndelungat decât alte alimente, ceea ce poate crește dramatic temperatura aparatului dincolo de ceea ce este sigur pentru funcționare. Acest lucru poate cauza deteriorarea friteuzei cu aer cald și poate crea o situație periculoasă dacă nu este controlată. Din acest motiv, se recomandă ca aceste tipuri de alimente să fie evitate atunci când se utilizează o friteuză cu aer.
2. Alimente lichide sau picante
Alimentele lichide sau picante nu trebuie gătite în friteuza cu aer cald. Sosurile și condimentele, cum ar fi maioneza, ketchupul și muștarul, nu sunt ingrediente potrivite pentru prăjirea cu aer cald. În mod similar, supele și sosurile ar trebui să fie excluse din meniul friteuzei cu aer cald. În timp ce majoritatea friteuzelor cu aer au un strat antiaderent care împiedică alimentele să se lipească de fundul coșului, conținutul lichid al acestor rețete poate face ca acestea să se împrăștie în interiorul aparatului și să lase în urmă o mizerie neplăcută.
Multe sosuri conțin zahăr sau alți îndulcitori care se pot arde ușor atunci când sunt supuse la temperaturi ridicate. Această ardere poate crea fum în interiorul aparatului, care este atât dăunător pentru componentele sale interne, cât și periculos de inhalat. Unele sosuri sunt făcute cu produse lactate, cum ar fi smântâna sau brânza; aceste ingrediente pot să se ardă rapid.
Prin urmare, cel mai bine este să evitați cu totul prepararea alimentelor lichide sau picante într-o friteuză cu aer cald. În schimb, optați pentru metode alternative de gătire a acestor rețete.
3. Alimente cu aluat
Gătitul alimentelor cu aluat într-o friteuză cu aer cald este ca și cum ai rezolva un puzzle. Asamblarea corectă a pieselor necesită înțelegerea nuanțelor de căldură, timp și textură. Cu o planificare atentă și precizie, această sarcină dificilă poate fi îndeplinită cu rezultate fantastice. Iată 4 sfaturi pentru a vă ajuta să obțineți succesul:
a) Preîncălziți friteuza cu aer cald timp de 5 minute înainte de a adăuga orice aliment. Acest lucru asigură o temperatură constantă în timpul gătitului.
b) Aveți grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei sau mai reci înainte de a le adăuga în coș. Ingredientele reci pot duce la o gătire neuniformă.
c) Folosiți un strat subțire de ulei pe alimente, cum ar fi uleiul de măsline sau de avocado, pentru a ajuta la obținerea unui aluat crocant și pentru a adăuga aromă.
d) Supravegheați îndeaproape mâncarea în timp ce se gătește, deoarece friteuzele cu aer cald se pot găti rapid.
Parcurgerea acestor linii directoare vă va ajuta să vă asigurați că alimentele prăjite ies perfect aurii și delicioase. Următorul pas este să înveți cum să gătești fructe de mare într-o friteuză cu aer cald.
4. Fructe de mare
Gătitul fructelor de mare într-o friteuză cu aer cald este un proces dificil. Deși se poate face, există anumiți factori care trebuie mai întâi luați în considerare. Setările de timp și temperatură ale friteuzei cu aer cald trebuie ajustate pentru a fi siguri că fructele de mare sunt gătite corespunzător, păstrându-și în același timp aroma și textura naturală.
Pentru a pregăti cu succes fructele de mare cu o friteuză cu aer cald , trebuie să se ia în considerare următoarele:
– Dimensiunea: Porțiile mai mici sunt mai potrivite pentru friteuza cu aer cald, deoarece se gătesc mai repede și mai uniform.
– Tipul: În timp ce unele tipuri de fructe de mare, cum ar fi creveții și scoicile, pot fi gătite cu ușurință într-o friteuză cu aer cald, altele, cum ar fi somonul sau tonul, pot necesita o atenție suplimentară.
5. Pâine și aluaturi moi
Pâinea și aluaturile moi sunt elemente care ar trebui evitate atunci când folosiți o friteuză cu aer cald. Căldura intensă și mediul uscat al aparatului pot face ca aluatul să devină prea gătit și tare în loc să devină moale, pufos și ușor. Acest lucru se datorează lipsei aburului din metodele tradiționale de coacere, care ajută la crearea unei texturi moi. Totodată, marginile pot deveni arse sau crocante într-o friteuză cu aer din cauza expunerii prelungite la sursa de căldură.